Jakie odmiany kukurydzy można wyróżnić?

Dzięki odpowiednim warunkom, które panują w Polsce, oraz wysokiej plenności uprawa kukurydzy cieszy się coraz większą popularnością. Właściwie poprowadzona plantacja może przynosić znacznie większe plony, niż uprawa innych zbóż. Kukurydza nie jest bardzo wymagająca. Zdecydowanie warto dobrać jej odmianę do warunków plantacji i własnych potrzeb.

Warta uwagi kukurydza Kokuna

Odmian kukurydzy jest bardzo dużo i trudno wśród nich wyróżnić te najlepsze. Poszczególne rodzaje będą lepiej sprawdzać się w różnych warunkach. Wysoką plennością wśród rozmaitych odmian wyróżnia się kukurydza Kokuna. Jej cechą charakterystyczną są duże kolby o cienkiej osadce. Jest to odmiana średniowczesna. Charakteryzuje się ona szybkim wzrostem w pierwszej fazie rozwoju. Kukurydza Kokuna jest bardzo wytrzymałą odmianą, która ma niskie wymagania stanowiskowe. Może nawet przetrzymać okresowe niedobory wody.

Odmiany kukurydzy wczesnej

Poszczególne odmiany kukurydzy mają inne tempo rozwoju i dojrzewania. Okres wegetacji także nie jest w każdym przypadku taki sam i mają na niego wpływ rozmaite czynniki. Kukurydza wczesna najszybciej jest gotowa do zbioru. Czas dojrzewania określa się liczbą FAO. Popularne odmiany kukurydzy wczesnej to: Siciliana FAO 140 (Oseva), SU POMORI (Saaten Union), Identity FAO 200 (IGP), czy Elamia FAO 200/210 (Oseva).

Na co zwracać uwagę?

Wybierając odmianę kukurydzy, należy mieć na uwadze kilka kryteriów. Oprócz wczesności i wymagań stanowiskowych, należy zwrócić uwagę na przeznaczenie plantacji. Uprawa może być przeznaczona do celów: paszowych, konsumpcyjnych i przemysłowych. Odmiany do produkcji paszy, kiszonek, czy do wykorzystywania do przemysłu, powinny być jak najbardziej wydajne. Natomiast te do celów konsumpcyjnych, powinna zarekomendować firma przetwórcza.