Rolnicy dzielą nasiona zbóż na bardzo wiele grup i kategorii, ale jednym z najważniejszych podziałów bez wątpienia jest segregacja materiału siewnego na zboże ozime i jare. To właśnie od przynależności do jednej z tych dwóch grup zależy cały schemat uprawy zboża, z okresem siewu nasion na czele. W dzisiejszym wpisie omówimy zboża jare – czym się charakteryzują i jak je uprawiać?
Co to znaczy, że nasiona zboża są jare?
Najprościej mówiąc, nasiona zbóż jarych to materiał siewny, który kiełkuje tylko przy wysokich temperaturach i dużym stopniu nasłonecznienia. Takie nasiona bardzo słabo znoszą mrozy, dlatego sadzi się je wyłącznie na wiosnę. Niemniej, nawet o tej porze roku nie są one całkowicie bezpieczne, głównie przez wzgląd na wiosenne przymrozki. Ryzyko to jednak się opłaca, ponieważ jare ziarna zboża:
-
są w bardzo małym stopniu podatne na choroby;
-
pozwalają na zbiór plonów nawet na niecałe pół roku po zasianiu;
-
odznaczają się świetną stabilizacją;
-
nie są aż tak wymagające w uprawie, co przeciwna grupa nasion.
Należy jednak pamiętać, że ta kategoria zboża przynosi nieco mniejsze plony od oziminy, a okres „zimnych ogrodników” i „zimnej Zośki” potrafi niekiedy zniszczyć większość upraw.
Kiedy opłaca się sadzić nasiona zbóż jarych?
Decyzję o kupnie danego materiału siewnego powinna poprzedzić przede wszystkim analiza lokalnego klimatu. Przykładowo, w województwie śląskim lato jest zwykle bardzo ciepłe, a zima łagodna, natomiast w województwie podlaskim jest zupełnie odwrotnie. Sprawia to, że rolnicy zamieszkujący Katowice nasiona zbóż jarych wybierają znacznie chętniej od gospodarzy z okolic Białegostoku. Jednak całkowite uzależnianie wyboru ziarna od klimatu danego regionu jest bardzo nieodpowiedzialne. Zdarzały się bowiem lata, w których nawet najcieplejsze miejsca Polski mierzyły się z bardzo mroźnymi zimami i wiosnami, a niekiedy nawet z chłodnym latem. Dlatego też rolnicy chcący uprawiać zboże powinni interesować się długoterminowymi prognozami pogodowymi, prowadzonymi przez lokalnych meteorologów.